2. Energieffektiv trädgård!
Att odla mer energieffektivt, med så begränsad miljöpåverkan som möjligt och med mindre vattenåtgång samt att handla närodlat, har de senaste åren varit mer eller mindre en regel för klimatmedvetna.
Men närodlat räcker inte, det ska vara HÄRODLAT! Har man möjlighet att odla hemma eller dela en lott med andra så är det det man ska satsa på! Kontroll hela vägen från frö till tallrik.
Samt i dessa tider av inflation, elkris, krig, pandemi och naturkatastrofer så är det mer aktuellt än någonsin!
Att köpa grönsaker, blommor och frukt från affären off season drivs oftast upp i stora växthus som är mycket energi-och värmekrävande.
Dyr el= Dyra produkter
Plus frakt. Lika bra att odla för sina egna behov. Om ditt intresse/tid inte finns så leta upp din närmaste grönsaksbonde! För just nu finns de lite överallt. T.ex under jorden!
Urban odling i underjordiska anläggningar.
Foto: Mezzapod
Med nedgrävda växthus förlängs odlingssäsongen rejält.
Man kan även använda sig av solfångare i trädgården för att spara in på elförbrukningen.
Värma upp poolen med hjälp av solceller, låt en del av utebelysningen drivas av solceller och skaffa en vedeldad badtunna så kan du ta ett varmt dopp under bar himmel året runt med gott samvete!
Alternativen finns!
Själv har jag en del obrukad gräsmatteyta kvar i trädgården (makens oanvända mjuktennisplan) där jag nu har påbörjat bygget av en till stor köksträdgård. En träram med cirka 70 kvm odlingsyta där jag vill ha ordning och reda mellan planteringskragarna för att lättare kunna hålla koll på mina grödor. Jag har redan försått januaris grönsaker som blir chili, paprika och purjolök. Självklart ska jag mixa med blomster för att locka dit pollinerare och ett staket ska sättas för att hålla ute ovälkomna viltdjur.
Tjuvstartade med majsplantering i somras i odlingsramen
Vänliga hälsningar…